Κάθε χρόνο το χειμώνα αναπτύσσεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα των ιώσεων και των μέτρων προστασίας που θα πρέπει να πάρουμε για την πρόληψη και την αντιμετώπισή τους.
Επειδή υπάρχει μία σύγχυση στους όρους αποστείρωση – απολύμανση – αντισηψία καλό είναι να τους ξεκαθαρίσουμε ώστε να ξέρουμε πού μπορούμε να παρέμβουμε και με τι μέσα.
Αποστείρωση (sterilization): καταστροφή κάθε ζωντανού μικροοργανισμού, παθογόνου ή σαπροφυτικού, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων τους. Η αποστείρωση είναι μια διαδικασία που δεν εφαρμόζεται σε ευρεία κλίμακα, παρά μόνο όταν απαιτείται (χειρουργεία, μονάδες εντατικής θεραπείας κτλ).
Καθαρισμός (cleaning –decontamination-sanitization): διαδικασία απομάκρυνσης ξένων, ανόργανων ή οργανικών υλικών (ρύποι, αίμα, πύο, ιστοί) από ένα αντικείμενο με αποτέλεσμα τη μείωση του μικροβιακού φορτίου.
Αντισηψία (antisepsis): η με χημικά μέσα καταστροφή των παθογόνων και δυνητικά παθογόνων μικροβίων που βρίσκονται μέσα ή πάνω σε ζωντανό ιστό (δέρμα).
Απολύμανση (disinfection): εξάλειψη ή μείωση παθογόνων και δυνητικά παθογόνων μικροοργανισμών, όχι όμως των σπόρων τους, από αντικείμενα ή επιφάνειες.
Η αποτελεσματικότητα κάθε απολύμανσης εξαρτάται κυρίως από τη βιοκτόνο δράση του απολυμαντικού, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον αριθμό των μικροβίων, τον χρόνο έκθεσης, τα μικροβιακά χαρακτηριστικά και την καθαρότητα του χώρου (μια βρώμικη επιφάνεια δεν μπορεί να απολυμανθεί!!!).
Το ιδεώδες απολυμαντικό – αντισηπτικό θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- ευρύ αντιμικροβιακό φάσμα
- μη προσβολή αντικειμένου
- μη επίδραση της δράσης του από παρουσία ουσιών
- σταθερό στη θερμοκρασία και το φως
- γρήγορη δράση
- φθηνό και εύκολο στη χρήση
- εύκολη διάλυση στο νερό
- όχι δυσάρεστη οσμή και γεύση ( αντισηπτικό στόματος)
- μη τοξικό και ερεθιστικό
- όχι εύκολη ανάπτυξη αντοχής
Επειδή δεν υπάρχει απολυμαντικό που να συγκεντρώνει όλα αυτά τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και καθώς κάθε χώρος έχει την ιδιαιτερότητά του, επικοινωνήστε μαζί μας για να δούμε ποια είναι η κατάλληλη διαδικασία για σας!